Utrustning

Att cykla MTB i skog och mark kräver en viss typ av utrustning i form av cykel och personlig utrustning. Cykelträningarna är just träningar och därför ställer vi särskilda förväntningar och krav på utrustning. Behoven ser annorlunda ut för en yngre nybörjare jämfört med en mer erfaren och utvecklad cyklist. För att inte utrustningen skall begränsa cyklisten eller öka riskerna ökar behov, krav och förväntningarna i de blå och röda grupperna.

De viktigaste kraven vi har är att man ska ha hjälm och att cykeln är en fungerade MTB utan fotbroms. Känner du dig osäker kan du alltid prata med någon av oss ledare på plats.

Obligatoriska krav

Hjälm

Att ha hjälm är ett krav för alla som cyklar på våra träningar. Hjälmen ska vara godkänd för cykling och får inte vara en barnhjälm med grönt spänne då dessa riskeraratt lösa ut när man kör i skogen. Hjälmen skall sitta så att den inte rör sig på huvudet och hakremmen skall vara spänd.

Den vanligaste typen av hjälm för stigcykling är en öppen hjälm som går nere lite i nacken och på sidorna. Det är ofta populärt med en skärm och teknologier som MIPS ger ett extra rotationsskydd om olyckan är framme. Det går också bra med en så kallad fullface hjälm som skyddar främre delarna lite bättre än en öppen hjälm. De har nackdelen att de är tyngre och att de har ett begränsat synfält.

Träningskläder

Alla cyklister ska vara ombytta till träningskläder. Vi tränar ombytta till träningskläder efter årstid, väder och personlig smak. Det kan vara bra med heltäckande armar och ben då det ibland är snårigt och gott om mygg men det är inget krav. Tänk på att inte ha för lösa kläder som kan fastna i cykeln eller göra det svårt för cyklisten att röra sig fritt på cykeln.

Rekommendation

  • Handskar - Cykelhandskar ger ett enkelt skydd för händerna när man kör omkull och ger också lite bättre fäste.
  • Glasögon - Ibland kan det skvätta grus, lera och sand och det finns grenar som ett par glasögon enkelt skyddar ögonen mot. Innebandyglasögon är ofta prisvärda och fungerar bra. Även solglasögon fungerar bra på soliga dagar.
  • Vattenflaska - Vattenflaska i hållare på cykeln alternativ en vattenryggsäck. Behovet att fylla på vätska under träningspassen brukar vara begränsat så ta inte med för mycket då det är en relativt stor andel vikt av cykeln.
  • Skor - Oftast fungerar det bra med ett par skateskor eller gymnastikskor, gärna med lite grövre och hårdare sula. En mjuk sula kan ibland göra att man förlorar en del kraft och att det blir jobbigare för foten. Det finns speciella cykelskor som är lite hårdare och styvare i sulan med en gummiblandning som ger bra fästa ihop med plattformspedaler. Cykelskor med klickfäste rekommenderar vi bara till väldigt duktiga cyklister då det till och med kan hämna teknikutvecklingen.

Man kan också använda:

  • Knäskydd, som ger bra skydd och ger extra värme till knäna med har nackdelen att det blir lite jobbigare och trampa.
  • Ryggskydd, som ger extra skydd för ryggen om man skulle falla omkull. Det finns lätta och luftiga modeller som är smidiga.
  • Armbågsskydd, som ger ett bra skydd för utsatta armbågar men på bekostnad av rörlighet.

Cykel

Cykeln är avgörande för att träningen skall vara skoj och säker. Det innebär inte att man direkt måste köpa en väldigt avancerad cykel framför allt inte som nybörjare i de gröna grupperna. Vi ställer några grundläggande krav och ju duktigare och mer tekniskt cyklisten blir spelar utrustningen en avgörande roll.

För att bemöta varje cyklist med namn underlättar det att vi lära känna varandra. För att underlätta ska alla cyklister ha en namnskylt på sin cykel.

Obligatoriska krav

  • Cykeln ska ha bak- och frambroms på styret som måste fungera. Det är den viktigaste faktorn som påverkar cyklistens säkerhet. Skivbromsar är att föredra, gärna hydrauliska framför mekanisk med vajer. Fotbroms är inte tillåtet då den snabbt kan göra det farligt i terrängen.
  • Växlarna måste fungera. Dels att de går att skifta mellan de olika växlarna och dels att ändlägen är justerade så att inte kedjan hoppar av. Fungerar inte växlarna och är lätta att använda blir det inte roligt och ofta tungt att trampat.
  • När vi tränar i mörker är en fungerande lampa med tillräckligt ljus ett krav för att delta. Vi rekommenderas minst 1000Lumen. Vanliga cykellampor för stadscykling räcker oftast inte till i skogen där det är kolsvart. Ibland kan det vara skönt med två lampor speciellt om en slutar fungera. En på styret och en på hjälmen. Har man bara en lampa rekommenderar vi att man har den på styret. Speciellt om man tillhör de yngre grupperna då det dels blir mindre vikt för nacken och dels bländar varandra mindre. Lampan ska användas med fast vitt sken, inte i blinkande läge. Det är också bra med en baklampa som gärna får vara relativt svag och ha fast rött sken.

Rekommendationer

  • Att använda samma cykel till vardags och träning är inte alltid optimalt men fungerar oftast ok i början för de yngre cyklisterna. När dom börjar komma upp i nivå behövs rätt träningsutrustning på samma sätt som i andra sporter.
  • En lätt cykel är bättre än en tung.
  • För stor cykel gör den svårmanövrerad och hämmar cyklistens tekniska utveckling. Likadant hämmar en för liten cykel mycket.
  • Styret bör inte vara bredare än axelbrett.
  • Reflexer, skärmar, stöd och lås bör tas bort innan träning där de mest är i vägen, utgör en skaderisk och kan lätt gå sönder. Reflexer med enbart en fästpunkt i ekrarna har till exempel en ovana att lossna och ställa sig på tvären med skadade ekrar och tvärstopp som resultat.
  • Ibland kan växelreglage med vridhandtag på styret behöva bytas till en med växelförare, då vridhantaget är för tungmanövrerat för mindre utövare samt de riskerar vrida om dem oavsiktligt i skogen. Det är viktigt att de i alla fall kan växla, även om det tar ett tag innan de börjar använda växlarna. Har man möjlighet så är det fördelaktigt att välja en cykel med enbart växlar bak så kallad singelklinga fram.
  • Däcken bör ha ett någorlunda grovt mönster och vara lagom hårt pumpande. För hårda däck ger en stötig cykling och dåligt fäste medan ett för löst pumpat däck riskerar få punktering, skada fälgen eller till och med krängas av. Breda däck ger bra fäste men är ofta tyngre och har ett trögare rullmotstånd.
  • Plattforms-pedaler eller clips - För att utveckla barnens teknik rekommenderar vi inte clips i början. Kör man utan clips får man en bättre teknik i lyft och hur man vinklar fötterna och kan man lättare ta emot sig om man håller på att ramla. Kör man utan clips övar man naturligt att använda sina ben som stötdämpare, att behålla fötternas position på pedalerna även om det är stökigt. När man är äldre, runt 12år och uppåt, kan clips och skor användas om man vill och behärskar grundtekniken. Det krävs att man tränar med det hemma innan man använder det på träning så att man behärskar tekniken att komma ur samt starta i gång från olika förutsättningar.
  • Dropper post – höj och sänkbar sadel ger cyklisten möjlighet att sitta rätt när man trampar med kraft. Man får även möjlighet att få ner och undan sadeln när det blir stökigare och man skall röra sig på cykeln. För många skapar det en trygghet när man börjar köra lite stökigare och kanske har en större cykel. Att använda dropper post rekommenderar vi inte för de yngre cyklisterna.
  • Stötdämpare – Hardtail kallas de cyklar som bara har en framdämpare och styv baktriangel. Dom fungerar fint och ger en bra utveckling och teknik i kroppskontroll. Det har också fördelen att de väger mindre och ingen trampkraft går förlorad.
    En heldämpad cykel väger mer, kostar mer och låter cyklisten vara lite mer passiv och sitta ner men ger mer kontakt mot marken över hinder och kräver inte lika mycket energi för att parera ojämnheter. Dämpare är antingen konstruerade med stålfjäder eller luftkudde som mekanism som dämpar. En luftfylld dämpare rekommenderas även om den är lite dyrare då den är lättare, har ett annat rörelsemönster och ger större justeringsmöjligheter speciellt om utövarens vikt är låg eller ändras över tid.
Md 482180
Md 335646426 6315801031786866 8762824459265534446 n
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub